Vraag direct gratis consult aan

Vochtophoping? Oedeemtherapie biedt de oplossing!


Het lymfevatstelsel is een afvoersysteem voor weefselvocht met daarin opgelost macromoleculen, waaronder eiwitten. Het lymfevocht wordt door de lymfevaatjes vervoerd. Deze vaatjes bevatten klepjes, zodat het opgenomen lymfvocht niet terug stroomt. Met name in de liezen en in de oksels zijn de grotere lymfvat stations; de lymfeknopen. Uiteindelijk komt de lymfstroom in beide ondersleutelbeenaderen terecht. Daar mengt het lymfvocht zich met het aderlijk bloed en wordt in de bloedcirculatie opgenomen.

Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel. Het is in andere woorden een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (= primair lymfoedeem) of veroorzaakt worden door verwondingen, ziekten, chirurgische ingrepen of bestralingen (= secundair lymfoedeem).

De behandelingen
Manuele lymfedrainage is één van de oedeemtherapie behandelingen. Het is een vorm van massage waarbij (door middel van een pompende beweging) de lymfe-capillairen (zeer kleine vaatjes) gevuld worden. Doordat de huid tijdens de drainage telkens iets gerekt wordt trekken reflexmatig de lymfvaatjes samen waardoor er een afvoerend effect ontstaat. Hierdoor zal de PH (zuurgraad) zich normaliseren, fibrosering (bindweefselvorming) worden voorkomen of worden versoepeld. Bovendien is de transportcapaciteit verhoogd tijdens en tot enkele uren na de behandeling. Door regelmatige behandeling (=training) zal er een langdurig effect ontstaan op de lymftransportcapaciteit.

Ambulante compressietherapie
Na de lymfdrainage behandeling wordt de betreffende ledemaat ingezwachteld met korte rek bandages. Het is belangrijk dat de patiënt met de compressiezwachtels veel beweegt. Door de spierpompfunctie in combinatie met de zwachtels, vindt er namelijk een verhoogde afvloed plaats door de lymfvaten.

Tijdens de behandelingen wordt er regelmatig een 'omvang meting' gedaan van het betrokken lichaamsdeel. Deze resultaten worden bijgehouden en gebruikt als uitgangspunt voor het beoordelen van de behandeling. Het resultaat van de behandeling dient te worden gestabiliseerd door middel van een steunkous. Onze huidtherapeut geeft uiteraard de nodige adviezen ter voorkoming van terugkeer, en/of verergering van het oedeem en ter preventie van wondroos

Fasciatherapie
Fasciatherapie, ofwel 'bindweefselmassage', is een massage gericht op de bindweefsellaag en heeft als doe het verbeteren van de huidconditie. De doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor de huid wordt aangezet tot versteviging en celvernieuwing. Verklevingen worden los gemaakt zodat de doorbloeding beter zal worden. Tevens wordt de aanmaak van collageen en elastinevezels bevorderd.

Maak eens een afspraak met onze huidtherapeut Saskia Vrenegoor en laat u zich goed informeren. Samen kunnen we de kwaliteit van uw huid zichtbaar te verbeteren.

l36.jpg

 

lymfoedeem.jpeg

Arm na 10 behandelingen lymfdrainage en compressie therapie.


Terug naar Behandelingen Ga naar Tarieven
Ga naar Vergoedingen


Heeft u vragen, bel ons dan gerust (tel: 0229 - 29 82 72). Onze medewerkers zullen uw vragen graag beantwoorden. Ook een afspraak voor een adviesgesprek, of een behandeling kunt u telefonisch maken. Op verzoek kan schriftelijke informatie worden toegestuurd. Wij werken uitsluitend volgens afspraak.

Naar de contactpagina